Feed

  1. Lizzy Wish List 2023

    2023 närmar sig sitt slut så vi bad alla Lizzies att skriva sina önskningar för nästa år i en gemensam önskelista. Nyfiken på vad vi skrev i årets Lizzy Wish List?

    Kul, fortsätt läsa!

  2. Så kickstartade Stena Fastigheter sin AI-resa – med ett hackathon

    AI är på de flestas läppar, men få tar steget att integrera det i verksamheten eller affären. Stena Fastigheter ville inte stå nyfiket bredvid och bad därför BLK LZY att leda dem genom arbetet att utforska hur de kan dra nytta av AI-teknik för att nå sina mål. Det resulterade i sex idéer, som Stena Fastigheter nu jobbar vidare på!

  3. Panelsamtal: Designs roll i förändring

    BLK LZY bjuder in till panelsamtal där vi diskuterar något som ligger oss varmt om hjärtat: att förstärka designs position i Sverige.

    Tillsammans med forskare från Linköpings universitet kommer vi att samtala om "Designs roll i förändring - då, nu och framåt". Välkommen till vårt kontor i Stockholm onsdag 22 november kl. 17:15!

  4. Webbinarium: Designmetoderna som förbättrar din webbplats synlighet

    Vill du förbättra din webbplats SEO och fördjupa dina kunskaper inom kundupplevelse? Se vårt webbinarium på LinkedIn.

  5. Att bygga en designorganisation – en inblick i Länsförsäkringars resa

    Länsförsäkringar har gjort en imponerande resa där de vuxit sin designorganisation från 7 till 45 designers och utvecklat sina organisationsstrukturer, arbetsverktyg och processer som hjälper organisationen att arbeta tvärfunktionellt, sammanhållet och långsiktigt. Ett arbete som kräver dedikation, tålamod och en stor portion samarbete. Vi bad Länsförsäkringars tidigare designchef Fabian Segelström, numera konsult på BLK LZY, berätta hur Länsförsäkringar gick till väga.

  6. En digital plattform för att reformera restaurang-branschen

    Personalomsättning och rekrytering har länge utmanat arbetsgivare inom restaurangbranschen. Duni Group, tillverkare av restaurangartiklar, såg en möjlighet att hjälpa sin bransch samtidigt som de fick chans att utforska nya affärsområden.

    De tog hjälp av BLK LZY för utmana både sig själva och en hel bransch. Genom designmetodik, transparens, nyfikenhet och framför allt en genuin vilja att hjälpa branschen, föddes Unmo – en digital social plattform för en glädjefylld och blomstrande restaurangbransch.

  7. 8 UX- och UI-metoder som kan förbättra din SEO

    Användarbeteendet har blivit allt viktigare när sökmotorer mäter en webbplats SEO-styrka. För precis som vi, vill sökmotorer servera det bästa och mest relevanta innehållet till sina användare. Med bra UX- och UI-design kan du skapa webbplatser som griper tag i användaren, väcker ha-begär och lust att utforska mer och det är precis sådant som gör din webbplats synligare på söktjänster som Google. Samtidigt utvecklas nästa generationens söktjänster som spås förändra spelet och troligtvis kräva starkare samarbetet mellan designers och marknadsförare. I denna artikel delar vi med oss av våra tankar kring detta samt lyfter 8 vanliga metoder där UX- och UI design kan optimera ditt SEO-resultat.

  8. Så användes AI i utvecklingen av DAYA:s varumärkesmanér

    WIT Venture Studio skulle rebrandas och stod inför lansering av ett nytt namn och varumärke: DAYA. De sökte hjälp hos BLK LZY för att utveckla ett bildmanér som stöttade det nya varumärke, samtidigt som det levandegjorde deras vision om att förstärka kvinnors hälsa genom innovationer och ny teknologi.

    Tiden var knapp. Genom ett snabbt, iterativt arbetssätt där vi kombinerade handskisser, fotografier och illustrationer kunde vi leverera ett bildmanér och bilder till DAYA:s digitala kommunikation. Hur gjorde vi det på ett så bra och tidseffektivt sätt som möjligt? Jo, med AI-teknik såklart!

  9. Skapa konkurrensfördelar med service design

    Idag behöver företag erbjuda enastående och minnesvärda kundupplevelser för att stå ut i konkurrensen. Genom att använda sig av service design finns stora möjligheter att särskilja sig från konkurrenterna eftersom det är en strategisk, effektiv disciplin som förbättrar och omformar dessa upplevelser.

    Service design-metodiken kombinera insikter från användare, affärsförståelse och kreativitet vilket gör skillnad i hur tjänster utvecklas och levereras.

  10. Guide: använd MidJourney i ditt designarbete

    Står du i begrepp att ta fram visuellt material? Då kan MidJourney vara ett effektivt hjälpmedel. I denna artikel delar vi med oss av hur vi har använt det.

  11. I huvudet på Christer Hedberg

    Med de utmaningar som organisationer och samhället i stort står inför behöver vi skapa nya, innovativa lösningar på problemen. För att lyckas, behövs kreativt mod och samarbetsförmåga och det blir tufft för de som inte vågar tänka nytt och testa, testa, testa. Det är några av budskapen vi tar med oss när vi dyker djupare i huvudet på Christer Hedberg, medgrundare av studion &friends som specialiserat sig på facilitering av design- och samarbetsworkshops.

  12. Därför kan du inte (alltid) lita på vad kunderna säger

    ”Vad tycker du om vår nya produkt?”. Att ta reda på vad kunderna tycker om våra tjänster och produkter, nya eller kommande, är alltid en bra idé. Men, att enbart förlita sig på vad de säger kan komma att bli en dyr historia. Genom att även lägga in bl.a. hur de beter sig och i vilken situation de befinner sig i när de svarar, så får vi en bättre, och mer komplett, bild av sanningen, menar User Research och Service Designern Maria Hannula.

  13. Frågor du borde ställa dig innan du investerar i en automatiserad kundtjänst

    Vi har alla någon gång tagit del av en digital, automatiserad kundtjänst för att få svar på en fråga. Den kan hjälpa med allt ifrån enkla saker som att spåra ett paket till svårare situationer som att byta bolån. Den har tagits fram med syftet att göra det enklare för kunden att söka och få hjälp. Med hjälp av AI växer den och anpassas effektivt till företagets specifika produkt och tjänster. Den säljs med löftet att effektivisera företagens kundsupportarbete och som ett kostnadseffektivt alternativ till att anställa ett supportteam.

    Frågan vi måste ställa oss är, har det blivit bättre? Och, bättre för vem?

  14. EVENT: BLK LZY talar om innovation under c/o Malmö

    Den 24 april bjuder Malmö stad in till den populära After worken "c/o Malmö". Denna gång på temat: Design + industri = innovationskraft.

    Emma Estborn, Affärsutvecklare och hållbarhetsansvarig på BLK LZY har fått äran att tillsammans med Johan Mårtensson, Innovations manager på Duni, tala om hållbar innovation och hjärteprojektet Unmo. En innovation med potential att reformera en hel bransch.

  15. Därför låter jag AI svara på alla mina dumma frågor

    Som UX-designer letar jag ständigt efter sätt att göra mer av de saker jag tror kan tillföra värde till en produkt och mindre av de tidskrävande uppgifter som så ofta dominerar mina arbetsdagar. Det är därför jag ser fram emot potentialen hos AI.

  16. Detta händer när ni involverar marknad i produktutvecklingsfasen

    I ett innovationsprojekt med kär kund fick Johanna Carlsson Nytomt möjlighet att tillsammans med utvecklingsteamet arbeta fram positionering, varumärke och kommunikativa budskap i ett mycket tidigt skede av nyutvecklingen av en digital produkt. Arbetet resulterade i värdefulla insikter med direkt inverkan på produktutvecklingen. Det gjorde också att de kunde bygga upp varumärke och marknadsplan parallellt, just in time för lansering.

  17. Så kan vi skapa trygghet på arbetsplatsen

    Ledare är förebilder och har stort ansvar för arbetsmiljön. Ett av många sätt att forma en hållbar arbetsmiljö är att skapa trygghet inom gruppen (kanske det viktigaste att ha i en organisation!?) och att eliminera oschysst beteende.

    Som förändringsledare har Veronica inte sällan behövt hantera konflikter och skav i organisationer och inte minst behövt bygga upp trygghet från grunden.

    Vi bad Veronica samla sina bästa knep för hur hon skapar trygghet i de uppdrag hon har.

  18. Fem löften att ge till ditt team

    Finns det en ”One size fits all”-ledarskapsmodell? Som får team att jobba mer tillsammans, friare, högre, bättre?

    Nej, riktigt så enkelt är det förstås inte. Varje team är unikt och ledarskapet behöver anpassas därefter.

    Däremot finns det ett par saker som vi som ledare kan fokusera på för att främja kreativitet, samarbete, mental hälsa och trivsel. Som skapar engagemang och team work som ger resultat. Och det kan vi ju vara överens om är viktigt! Josefine Nytomt har lång erfarenhet av att leda och arbeta i designteam. Vi bad henne dela med sig av hennes bästa ledarskapsråd för det nya året!

  19. I huvudet på Malin Frithiofsson

    FemTech är på frammarsch och det är inte en dag för tidigt. AI-genererad erotika, digital efterförlossninsvård och schemaläggning för äldrevård är bara några av exemplen som acceleratorn WIT Venture Studio stöttar. Vi fick möjlighet att dyka djupare i huvudet på VD Malin Frithiofsson för att höra mer om vad hon tror om FemTechs framtid och vilka möjligheter och motstånd hon ser. Och, varför hon tror att Västra Götaland har blivit en självklar hub för Sveriges entreprenörer.

  20. I huvudet på Anna Laurin

    Om Sverige ska bibehålla svensk innovationskraft och klara konkurrensen om kompetensen behövs en nationell intresseorganisation för UX.

    Det fastslår rapporten 'User Experience Excellence, En neutral samverkansarena för User Experience' som publicerades tidigare i år. Vilka förutsättningar har vi att skapa samförstånd kring UX och hur nära är vi att realisera en arena för UX?

    Det tog vi reda på när vi dök in i huvudet på Anna Laurin på Lindholmen Science Park och varit projektledare för förstudien.

  21. Du vet att du behöver ett designsystem när...

    Effekterna av att implementera ett designsystem är många. Men, för den oinvigda är det inte alltid självklart när det behövs och vilket jobb det ska göra.

    Vi har listat de 6 vanligaste utmaningarna som företag har, där ett designsystem kan hjälpa er framåt!

  22. Design tokens, vad är det och varför är de viktiga?

    Vi har märkt att allt fler är intresserade av att använda design tokens i utvecklingen av en ny digital produkt. Bra och kul, tycker vi!

    Vi har dock märkt att många tänker både kortsiktigt och förenklat när det kommer till att namnge sina tokens. Vi fattar. Vi har också gjort det.

    Och vi har lärt oss av våra misstag. Så nu vill vi dela med oss av våra lärdomar.