En digital plattform för att reformera restaurang-branschen

Personalomsättning och rekrytering har länge utmanat arbetsgivare inom restaurangbranschen. Duni Group, tillverkare av restaurangartiklar, såg en möjlighet att hjälpa sin bransch samtidigt som de fick chans att utforska nya affärsområden.

De tog hjälp av BLK LZY för utmana både sig själva och en hel bransch. Genom designmetodik, transparens, nyfikenhet och framför allt en genuin vilja att hjälpa branschen, föddes Unmo – en digital social plattform för en glädjefylld och blomstrande restaurangbransch.

Restaurangbranschen har utstått flera utmaningar under en längre period, där pandemi följt av lågkonjunktur har satt sina spår. Krögare uttrycker oro kring att hitta och behålla bra personal. Samtidigt upplever arbetstagare att processen att söka jobb i branschen är komplicerad och att hitta en arbetsgivare som värdesätter anställda både som yrkesverksamma och som individer stundvis är svår. Unmo är en digital social plattform för alla inom restaurangbranschen och är Duni Groups bidrag till att tackla dessa utmaningar. Det är en plats där människor möts för att nätverka, skapa arbetsmöjligheter, hitta nya kollegor och tillsammans skapa förutsättningar för en mer hållbar bransch.

Men hur började resan? Låt oss berätta!

I början av 2021 började resan med innovationsprojektet som sedan kom att bli Unmo. Med Duni Groups mål om att bli hållbarhetsledande inom sitt område förstod företaget att förändring krävs, både i sätt att arbeta men också i sitt erbjudande till kund. Duni Group ville utforska tjänsteinnovation och ett mer designdrivet arbetssätt och det var här som Duni Groups partnerskap med oss på BLK LZY började.

Att ta sig an utmaningarna kring rekrytering i branschen var från början inte självklart. Efter ett initialt workshop- och researcharbete låg till slut tre frön och idéer till potentiellt nya affärsmöjligheter på bordet. Nu var det dags att “put them to the test”!

Tidigt prototypande satte riktning snabbt

I nära samarbete med Duni Group definierade vi vision, strategi och mål där en mjuk lansering i form av en så kallad MVP (Minimum Viable Product) var en tydlig första målsättning. Det vill säga, en digital tjänst som är tillräckligt utvecklad med funktioner för att attrahera tidiga användare av tjänsten.

Vi satte upp ett arbetssätt som möjliggjorde snabba iterationer som hela tiden säkerställde att vi höll oss nära Duni Groups grundvärderingar och mål om att bli hållbarhetsledare samt tog oss framåt till lanseringen. Tillsammans utforskade vi ett, för kunden, nytt affärsområde och lärde oss alla massvis längst vägen.

Det skapades enkla pappersprototyper för att direkt kunna validera de tre idéerna mot målgruppen. Tack vare snabba sprintar fanns det snart tillräckligt med insikter för att fatta ett strategiskt beslut gällande vilken av idéerna som var värd att satsas på och som skulle vidareutvecklas. Unmo hade börjat ta form.

– Jag är väldigt stolt över hur långt vårt partnerskap har tagit oss på så kort tid och det faktiska värde vi levererar tillsammans. Tack vare arbetssättet kunde vi vara öppensinnade och ta oss i den riktning och utveckling av produkten som målgruppen och marknaden både behövde och ville ha. Det är det fina med att arbeta designdrivet och det har varit kul att dela den resan med Duni, säger Malin Bragby, affärsutvecklare på BLK LZY.

Ett kollage med printscreens över diverse sidor på unmo.se. Det ger en överblick av vilka sidor som finns, hur strukturen på sidorna är uppbyggda.

Skalbarhet och flexibilitet med rätt teknikval

Efter det utforskande stadiet beslutades det att Duni Group skulle satsa på att bygga en helt ny digital plattform för en bransch som relativt sett är digitalt omogen. På plattformen skulle användare kunna logga in, skapa profiler, posta jobb, söka jobb samt kommunicera med andra användare.

Därtill, ville Duni Group göra den skalbar för att öppna möjligheten att på lång sikt eventuellt kunna lansera tjänsten även på en internationell marknad. Med hjälp av flexibla teknikval som är enkla att arbeta med kunde hela teamet av designers, utvecklare och skribenter snabbt producera och publicera lösningar och innehåll till plattformen.

Ett nytt varumärke föddes

Parallellt med produktutvecklingen utvecklades ett nytt varumärke för plattformen som skulle tilltala och ena generation Z med den äldre generationen av krögare och som skulle laddas med känslan av en glädjefylld och blomstrande bransch.

Namnet Unmo föddes och varumärket fylldes med vision, mission, värderingar, visuellt uttryck och tonalitet. Unmo blev ett varumärke som Duni Group kan stå bakom och känna stolthet över samtidigt som det också står på egna ben tack vare att det är skräddarsydd efter målgruppen och branschen de är verksamma inom.

Framgångsfaktorerna som gjort det möjligt

Det designdrivna, evidensbaserade och transparenta arbetssättet har varit ett vinnande koncept från dag 1. Att från start jobba som ett team tillsammans med kunden är inte bara effektivt utan också otroligt roligt när man får jobba med en så driven och engagerad person som Johan Mårtensson och hans kollegor på Duni Group.

– BLK LZY säger att när man jobbar med en Lizzy så står ett helt team bakom och det stämmer verkligen. Oavsett om vi på Duni Group behöver plocka in en ny färdighet bara för att bolla en utmaning eller om det gäller att växla kompetens i teamet så gör vi det, samtidigt som vi behåller känslan av att hela tiden jobba tillsammans, säger Johan Mårtensson, Innovation Manager på Duni Group AB.

Duni Groups mognad och mod när det kommer till innovation och deras vilja och förståelse för att förändring är både bra och nödvändigt i en ständigt föränderlig värld, har varit en avgörande faktor i att kunna utveckla och ta en ny tjänst till marknaden på så kort tid.

Så, det som började med tre frön slutade med en digital social plattform för en hållbar restaurangbransch och vi kunde inte vara mer glada och stolta över att vi får vara med på den resan.

Duni Group och BLK LZY:s resa har precis har börjat. Arbetet och lanseringen av Unmo pågår fortfarande och mottagandet har hitintills varit positivt från såväl branschorganisationer och krögare som arbetstagare. Som om det inte vore nog, Duni Group har även utvecklat sin produktportfölj med digitala tjänster, de har minskat gapet till sina slutkunder och har utvecklat sitt sätt att arbeta med innovationer. Och kanske det bästa, det har skapat en stolthet tvärs över hela koncernen över vad Duni Group har åstadkommit.

BLK LZY <3 Duni Group (och vårt gemensamma kärleksbarn Unmo)

KONTAKT: Alexander Midholm, Client Experience +46 73-644 61 89 alexander.midholm@blacklizzy.se

Mer läsning från BLK LZY