I huvudet på Christer Hedberg

Med de utmaningar som organisationer och samhället i stort står inför behöver vi skapa nya, innovativa lösningar på problemen. För att lyckas, behövs kreativt mod och samarbetsförmåga och det blir tufft för de som inte vågar tänka nytt och testa, testa, testa. Det är några av budskapen vi tar med oss när vi dyker djupare i huvudet på Christer Hedberg, medgrundare av studion &friends som specialiserat sig på facilitering av design- och samarbetsworkshops.

Hej Christer! Ni skriver att ’världen behöver ett bättre tillsammans’. Vad betyder det för dig?

När vi startade &friends tänkte vi tillbaka på våra samlade erfarenheter och vad som har varit framgångsfaktorer i de uppdrag som har varit riktigt lyckade, de som bara sker ibland. Det vi såg var att det hände i de uppdrag där människorna jobbade tillsammans.

Den framgången vill vi skapa för våra kunder. Vi har sett så många egon under alla år, men vi har också sett styrkan av att jobba tillsammans. När vi samlar människor med olika erfarenheter, åsikter och tankar ger det en kraft som inget annat.

Hur får vi till mer samarbete?

För att nå dit, krävs nya sätt att tänka, nya metoder och bättre sätt att jobba tillsammans än vad vi har idag.

Det handlar inte om att göra stora förändringar på en gång. Det finns alltid ett lite bättre sätt att göra saker på än vad vi gör idag. Ett enkelt första steg är att göra en ’meeting review’ för att utvärdera värdet av våra mötesformer idag. Det är något som alla borde och kan göra det.

Titta bara på proffscyklisterna och hur de hela tiden letar efter ’marginal gains’. Kan vi bli 2 % bättre än igår? Och sen, 2 % ännu bättre imorgon?

Det handlar om att se hur kan vi göra små, små förändringar för att göra det vi gör idag ännu bättre.

Hur bidrar hybridarbetsplatserna till samskapande?

Om jag utgår från mig själv. Innan pandemin hatade jag digitala möten och tyckte inte det gick att genomföra bra, personliga workshops i digitala rum. Men, nu älskar jag det! Och visst går det! Det handlar om att ändra sina sätt och lära sig nya.

Jag hoppas att vi fortsätter hitta bättre, mer engagerande, sätt att jobba tillsammans för alla. Samtidigt ser jag återgång till hur det var innan.

Vilket ledarskap behöver vi för att få till ett gott samarbete?

Det handlar nog om att inte se sig som en chef, utan snarare se sig som den person som skapar möjligheter för andra. Ledare som skapar tydlighet om vart vi är på väg, som sätter tydliga förväntningar, skapar en känsla av trygghet och att alla får samma syn kring målet.

Men det handlar lika mycket om att entusiasmera och att ha förmågan att släppa lös gruppens kreativitet och ambition. Att skapa förståelse för vad som triggar medarbetare. Vad som är medarbetarens valuta – det ska en bra ledare ha koll på!

Du nämner emellanåt ”kreativt mod”, vad betyder det och hur får vi det?

Kreativt mod är viktigt för samhället i stort: Vi står inför stora utmaningar på så många plan – klimathotet, pandemin, krig, politisk oro. Det är så många kriser på samma gång. De gamla sätten tar oss inte till lösningarna vi behöver. Därför behöver vi skapa modet som hjälper oss att utveckla nya saker, att vara trygg nog att våga uttrycka sina tankar och idéer. Det är så oerhört viktigt att vara i sammanhang där vi känner att våra idéer och bidrag är uppskattade och värdesätts.

Som företagsledare kan vi skapa kreativt mod genom att t.ex. se över vilka värderingar organisationen leds av. Lever vi efter värderingarna och hyllar vi kreativt mod?

Ett exempel på hur vi kan levandegöra kreativt mod är hur vi gör på högskolan Yrgo där vi föreläser. Där delar vi årligen ut priset ”The daring penguin award”. Priset går till den elev som är vild, galen eller djärv nog att göra ”fel”. Vi prisar alltså personer som vågar testa nytt, även om idén senare gick åt helvete.

Fotografi taget med fågelperspektiv på fem personer som sitter vi arbetsbord, arbetar vi datorer. På bordet står kaffekoppar, servetter, pennor.

"Det är en enorm ketchupeffekt som vi ser, bara förra veckan lanserades 200 AI-verktyg. Det går fort nu men det kommer bara gå snabbare. Som kreatörer behöver vi ha en sjuhelskotta massa nyfikenhet. Det går inte att testa en gång och sedan avfärda det. Vi måste testa, testa, testa."

Om vi tittar närmre på ditt närområde, Göteborg, vad är din bild av samarbete och det kreativa modet i regionen?

Jag är såklart väldigt färgad av området som jag befinner mig i, men det finns mycket spännande människor i Västsverige och det händer väldigt mycket här. Det finns en gammal sanning att det inte finns en startup-scen här men det håller jag inte alls med. Det finns en mentalitet om att vi är en industristad, men det börjar mattas av.

Det finns väldigt häftiga innovationskluster här, titta bara på GoCo Health Innovation City i Mölndal. Göteborg & Co driver ett långsiktigt initiativ som hjälper inflyttande att snabbt hitta en förankring i stan.

Det bubblar enormt mycket i Göteborg!

Du besökte nyligen SXSW i Texas, vad tar du med dig därifrån?

Det var såklart mycket fokus på AI. En sak som jag tar med mig var att vi kanske inte blir av med jobben, men vi kommer bli av med titlarna. Frågan är om det ens kommer vara intressant att vara senior kreatör framåt? För mig är det mer intressant att vara en nyfiken kreatör. En nyfiken kreatör som hela tiden funderar på hur man bäst kan använda alla ai-verktygen som fantastiska co-pilots.

Apropå AI, vad tror du att företag och kreatörer bör ha i åtanke?

Det är en enorm ketchupeffekt som vi ser, bara förra veckan lanserades 200 AI-verktyg. Det går fort nu men det kommer bara gå snabbare. Som kreatörer behöver vi ha en sjuhelskotta massa nyfikenhet. Det går inte att testa en gång och sedan avfärda det. Vi måste testa, testa, testa.

Det finns sätt att använda AI-verktygen på som vi först inte tänker går och det finns fler verktyg än ChatGPT och Midjourney. Som kreatör är det så bra att använda verktygen som språngbräda. Använd det som inspiration och något som kan vara katalysatorer för något större.

Det är alltså inte helt perfekt, ännu. Men, det kommer.

Profilfotografi av Christer Hedberg

Christer har över 20 års erfarenhet av att leda team i kreativitet, innovation och förändring. Han älskar att hjälpa team lösa komplexa utmaningar med hjälp av engagerande sprintar och utbildar inom kreativitet och innovation på landets kreativa skolor. Han har grundat &friends tillsammans med Anna-Maria Ölander.

Vilket råd skulle du ge organisationer?

Vi är mitt i den största revolutionen för kunskapsyrken någonsin. Att nöja sig med ’mellanmjölk’ kommer vara livsfarligt och det blir tufft för de som inte vågar tänka nytt.

Vi måste vara jädrigt nyfikna och som organisation behöver vi skapa förutsättningar för att vara nyfikna. Då måste ledarna titta på hur vi mäter, belönar, formar och föder nyfikenhet inom organisationen.

Slutligen, vad hoppas du se mer av i framtiden:

Om jag får önska hade jag sett att vi världen över blev bättre på samarbete och visar mer respekt för och utnyttjar varandras olikheter. Att vi drar nytta av varandras olika samarbeten.

I huvudet på

Genom intervjuserien I huvudet på bjuder vi in till att djupdyka ner i tankarna hos människor som vi tycker inspirerar och gör skillnad. I serien lyfter vi fram ämnen som Människa, Hållbarhet, Design, Tech, Ledarskap och såklart, framtid. Sånt som våra hjärtan bankar för, helt enkelt.

Läs tidigare artiklar under hashtagen #ihuvudetpå

Fler lizzytankar