Du vet att du behöver ett designsystem när...

Effekterna av att implementera ett designsystem är många. Men, för den oinvigda är det inte alltid självklart när det behövs och vilket jobb det ska göra.

Vi har listat de 6 vanligaste utmaningarna som företag har, där ett designsystem kan hjälpa er framåt!

Vi älskar allt som bidrar till att vi kan skapa MER tillsammans! Designsystem är ett sånt exempel.

Designsystem samlar varumärkets designprinciper, grundstruktur, riktlinjer och standarder och förenklar arbetet när vi tar fram nya tjänster eller plattformar. Det ska gärna vara samlat i ett schysst, digitalt verktyg, t.ex. Figma, som smidigt för över idéen från skiss till deploy.

Fördelarna med att implementera designsystem är många. Det bidrar till en enhetlig varumärkesupplevelse. Det ökar effektiviteten, lönsamheten, gör det enklare att onboarda nya medlemmar i teamet, snabbare TTM, ökar kvaliteten och minskar felmarginalen. Genom designsystemet kan vi skapa digitala brand books som används av hela organisationen. För att nämna några fördelar.

Kanske bäst, enligt oss, är hur det ökar samarbetet inom organisationen. Det gillar vi! Inte bara samarbetet mellan de kanske mer självklara avdelningarna - utvecklarna och designers - men det ökar också samarbetet med produktägare, marknadsteam med flera.

Det fina är att det är många som fattat grejen med designsystem! Vi har, genom våra fantastiska designers, haft möjligheten att bygga upp och implementera designsystem tillsammans med några av de största varumärkena inom streaming, mode, bank och e-commerce. Tillsammans med kunderna har vi kartlagt, upphandlat, genomfört, uppdaterat, strukturerat, förflyttat mellan verktyg och underhållit designssystemet.

Ett designsystem som leder till mer tillsammans-skapande, helt enkelt!

En blick över ett visuellt designsystem som har samlat olika komponenter i ett varumärke. I bild syns rubriken colour med tillhörande 11 färger samt deras HEX-koder, Samt rubriken "Type" med tillhörande rubrikstorlekar.

Ett designsystem kartlägger olika element och komponenter som hör till varumärket och produkten. Ett välutvecklat system är ett hjälpmedel som underlättar för designers och utvecklare att förhålla sig till fastställda regler. Det finns olika programvaror att använda sig av, Figma är ett exempel.

Du vet att du behöver ett designsystem när...

... ert uttryck spretar och ser olika ut* för era olika tjänster

*och det är alltså inte med flit!

Ett designsystem samlar alla era designprinciper, guidelines, mallar och element på ett och samma ställe. Från en strategisk nivå ner till minsta knapp, om ni så vill. Ert varumärkes Heliga graal. Det ska vara lätt att göra rätt!

... ni ska utveckla er affär eller skala upp!

Det går ofta fort, i utveckling. Team sätts upp och nya mål formas. Då är det lätt att börja tänka nytt. Med ett designsystem på plats kan teamet fokusera på det som är viktigt - strategin och utvecklingen - eftersom systemet gör det enklare för teamet att ha något att förhålla sig till.

... samarbetet mellan era designers och utvecklare känns ineffektivt och tungjobbat.

Samarbetet mellan designers och utvecklare effektiviseras med ett designsystem eftersom ni får ett gemensamt ramverk att arbeta i. Dessutom effektiviseras även designers emellan, främst om ni är en större organisation med många designers som jobbar mot olika plattformar.

... ni stöter på samma problem om och om igen. Och igen.

De lärdomar ni får och designförändringar ni gör under arbetets gång kan ni direkt överföra in i designsystemet. Det är en stor fördel att slippa designa samma typ av komponent gång på gång.

... ni saknar tydliga processer för ert designarbete och effektiva sätt att kvalitetssäkra ert arbete
.

Vem gör vad och hur vet vi att vi gjort rätt? Ett designsystem kan hjälpa till att sätta arbetsprocess och ansvarsområden och hjälper även till som ett slags facit när ni utvecklar en produkt.

... ert team växer.

Människor börjar och människor slutar. Ett designsystem är grundligt och tydligt överskådlig bild av ert varumärke. Använt på rätt sätt är det ett grundligt och pedagogiskt verktyg att onboarda nya medarbetare till varumärket med.

Fler lizzytankar