Fem löften att ge till ditt team

Finns det en ”One size fits all”-ledarskapsmodell? Som får team att jobba mer tillsammans, friare, högre, bättre?

Nej, riktigt så enkelt är det förstås inte. Varje team är unikt och ledarskapet behöver anpassas därefter.

Däremot finns det ett par saker som vi som ledare kan fokusera på för att främja kreativitet, samarbete, mental hälsa och trivsel. Som skapar engagemang och team work som ger resultat. Och det kan vi ju vara överens om är viktigt! Josefine Nytomt har lång erfarenhet av att leda och arbeta i designteam. Vi bad henne dela med sig av hennes bästa ledarskapsråd för det nya året!

1. Alla ska känna stolthet

Synliggör varje individ och den unika kunskap, passion och bidrag som hen besitter. Hjälp dem att känna stolthet över det jobb de gör, den produkt de skapar och den energi de lägger in i det. Guida, ge förstärkande feedback och eliminera saker som ev. blockar dom från att göra det dom är bra på.

2. Alla ska känna trygghet

Det ska vara enkelt och kul att dela med sig av sitt arbete och för att göra det måste individerna känna trygghet. Skapa en struktur för feedback som guidar teamet att både kunna ge och dra nytta av feedback.

3. Alla ska känna inspiration och kreativitet

För att må bra och prestera bra behöver vi inspireras och känna kreativitet. Se till att bryta vardagens vanliga flöden och våga tänka galet ibland. Det släpper lös kreativiteten och inspirationen.

4. Alla ska utvecklas

Ett team där vi känner att vi utvecklas är ett team som vi vill stanna i. Se till att dela kunskap och lära av varandra. Försök blicka utåt, bortom de vanliga tankarna och arbetsmönster vi så ofta faller tillbaka i. Skapa en miljö där ni jobbar nära andra kunskapsområden så att ni kan lära av varandra.

5. Alla ska få vänner för livet

Sist men inte minst. Ha kul! Det bidrar till alla föregående punkter. Ett team som har kul ihop gör enligt min erfarenhet alltid bättre jobb. Att dessutom ha chans på att få vänner för livet är en stor bonus.

Hoppas ditt år blir fyllt av omtanke, kreativitet och massa kul!

//// Josefine Nytomt, Product designer och Senior Design Advisor på BLK LZY

Fler lizzytankar